Spożywanie ekologicznych i zbilansowanych posiłków jest bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Niedobory witamin i mikroelementów mogą prowadzić do osłabienia organizmu i wielu chorób. Z kolei nadmiar tłuszczu i kalorii nie tylko przełoży się na zwiększenie masy ciała, ale także na pojawienie się cukrzycy, miażdżycy i problemów trawiennych.

Cyfrowa wędzarnia Borniak

wędzarnia elektryczna borniakNa szczęście coraz więcej osób kupuje sprawdzone produkty spożywcze i dba o zdrową dietę. Jak można jednak urozmaicić swoją dietę, a jednocześnie mieć pewność, że je się smaczne i pełnowartościowe produkty? Pomocna może być innowacyjna wędzarnia elektryczna Borniak. Dzięki niej można przygotować różne wędzonki w zaciszu własnego domu. Co można wędzić? Najczęściej wędzone są różne mięsa. Wędzić można kurczaka, wieprzowinę, czy wołowinę. Wędzonki wykonywane są albo z dużych kawałków mięs np. szynka, jak również z mięsa mielonego (do kiełbasek). Warto zaznaczyć, że mięso przed wędzeniem zawsze jest odpowiednio doprawiane. Poza solą i pieprzem warto do niego dodać różne zioła, takie jak cząber, czarnuszka, czy kozieradka. Nie tylko nadadzą one aromatu potrawie, ale także mają różne pozytywne właściwości np. ułatwiają trawienie. Popularne są także wędzone ryby, takie jak węgorz.

wędzarnia elektryczna borniakWędzi się zwykle te bardziej tłuste ryby i duże okazy, ponieważ w procesie wędzenia się one skurczą. Wegetarianie i weganie także mogą zainwestować wędzarnie elektryczną. Wędzone sery żółte, papryki, czy śliwki wzbogacą smak każdej potrawy. Wędzić można wiele innych produktów, grunt by nie zawierały one dużej ilości wody. Dlaczego warto wędzić w domu? Dzięki temu wiemy co jemy. Sami wybieramy produkt do wędzenia, wiadomo, że w środku nie ma żadnej chemii i konserwantów. Całość jest zdrowa i pyszna. Poza tym sami dobieramy czas wędzenia, przyprawy, zrębki wędzarnicze. W ten sposób można eksperymentować i stwarzać różne kompozycje smakowe. W sklepach zwykle są mocno wędzone produkty, co nie każdemu odpowiada. W domu można przygotować lekko uwędzone produkty do bezpośredniego spożycia, jak również te mocno wysuszone i aromatyzowane na zimę. Amatorzy gotowania na pewno będą zadowoleni mogąc w domu przygotować smaczne wędzonki. Kończąc rozważania, warto zainwestować w domową wędzarnię.

Najlepsza będzie ta od marki Borniak, ponieważ będzie niezawodna, łatwa w obsłudze, a przy tym posiada wiele półek i haków, więc jednorazowo można wędzić dużą ilość produktów. Domowe wędzonki na pewno będą smaczniejsze niż te kupione w supermarkecie, a będą też o wiele zdrowsze.

Zobacz także https://fumado.pl/