Restauracja – klimatyzacja, wentylacja, ogrzewanie

Dobra restauracja to miejsce często odwiedzane przez różne osoby. Jedni nie mają czasu czy chęci do gotowania, inni chcą spróbować czegoś nowego, czy spędzić miło czas w gronie znajomych przy dobrym jedzeniu. Restauracja musi zadbać o praktyczne wyposażenie kuchni i wygodne meble do części dla gości.

Klimatyzacja dla komfortu gości

klimatyzacja Całość powinna być urządzona ze smakiem i dopasowana do serwowanych potraw. Do pizzerii pasuje klimat włoski, a do dań egzotycznych wnętrze w stylu orientalnym, przy kuchni polskiej możemy postawić na wnętrza klasyczne. Jednak tworząc taką restaurację musimy zadbać także o komfort klientów, który nie dotyczy tylko wygodnych foteli i stołów. Liczy się także komfort cieplny. Restauracja powinna być dobrze izolowana od zewnątrz, jak również część kuchenna i jadalniana powinny być skutecznie oddzielane. W kuchni zawsze jest bardzo ciepło i wilgotno, natomiast w części dla klientów powinno być sucho i chłodno. Niezbędna będzie klimatyzacja do restauracji w Tarnobrzegu. Dzięki niej goście zawsze będą czuli przyjemny chłód, nawet jeśli kuchnia pracuje pełną parą, a za oknem żar leje się z nieba. Również w kuchni powinny być wydzielone miejsca do gotowania i do chłodzenia, takie jak lodówki, chłodnie, mroźnie.

klimatyzacja Jedzenie pod wpływem gorącego powietrza szybko by się zepsuło, większość produktów musi być trzyma w temperaturze nie przekraczającej kilku stopni Celsjusza. Zimą natomiast potrzebne jest ogrzewanie. W pomieszczeniach musi być ciepło, ale niezbyt ciepło. Liczy się to, by jednak ciepło z kuchni nie przedostawało się do części dla klientów. Sprawdzają się szczelne drzwi i dobrze zaizolowane ściany, dzięki czemu nawet gościom siedzącym blisko wejścia do kuchni nie będzie zbyt gorąco i nieprzyjemnie. W każdym lokalu gastronomicznym z pewnością należy zadbać o dobrą wentylację. Do tego przydatne są okna, wywietrzniki, wiatraki, czy rekuperatory odpowiedzialne za wentylację mechaniczną. Dostęp do świeżego powietrza jest ważny w całym obiekcie. Nie może tam być duszno, ani wilgotno. Klienci będą czuli się niekomfortowo, natomiast jedzenie w takich warunkach będzie szybciej się psuło. Podsumowując, budując obiekt gastronomiczny należy dużą uwagę poświęcić zagadnieniom związanym z temperaturą i wilgotnością powietrza.

W skład tego wchodzi klimatyzacja pomieszczenia dla gości oraz jego ogrzewanie, jak również wentylacja naturalna lub wymuszona powietrza w całej restauracji. Dzięki stosowaniu najlepszych rozwiązań klienci będą czuli się dobrze, a jedzenie będzie świeże na dłużej.